Juridische transcriptie

door jun 10, 2024

Transcriptie is in het algemeen het schrijven van opnames of video’s in tekst. Juridische transcriptie betekent daarentegen hetzelfde proces, maar is alleen van toepassing op opnames van juridische procedures. Ze vereisen speciale precisie. In dit artikel zal ik juridische transcriptie bespreken.

Tijd besparen

Bij gerechtelijke procedures, zoals getuigenverhoren of processen in het algemeen, zijn video’s en opnames essentieel, maar het handmatig doorzoeken en beluisteren ervan om cruciale onderdelen te vinden is uiterst tijdrovend. Transcripties van juridische procedures besparen tijd, omdat u in plaats van lange video’s te kijken of naar opnames te luisteren, eenvoudig het gewenste gedeelte in de tekst in elektronische vorm kunt zoeken en vinden.

De transcriptie is beschikbaar in een eenvoudig formaat. Indien nodig kunt u eenvoudig tekstbestanden via e-mail doorsturen. Bovendien kunt u met behulp van de tijdstempels in de tekst moeiteloos het relevante punt in de opname vinden als u naast het lezen van de tekst ook de opname wilt beluisteren. Met behulp van een getranscribeerde tekst kunt u uw werk echt gemakkelijker maken en tijd besparen, die u ongetwijfeld nodig heeft voor belangrijkere taken.

Bespaar ook middelen

Uiteindelijk bespaart het transcriberen niet alleen kostbare tijd, maar ook middelen. Het kan zijn dat u het verleidelijk vindt om de transcriptie toe te vertrouwen aan een medewerker van uw bedrijf, bijvoorbeeld een secretaresse. Op deze manier zou u kunnen denken dat u tijd, moeite en geld bespaart in plaats van een bedrijf dat speciaal gespecialiseerd is in transcriptie te betalen voor een klus die bijvoorbeeld uw secretaresse net zo goed zou kunnen doen. Heeft u er echter rekening mee gehouden dat uw werknemer duurdere tijd besteedt aan het transcriberen in plaats van aan het werk dat feitelijk in zijn of haar functieomschrijving staat? Ze besteden waarschijnlijk meer tijd aan het transcriberen dan iemand die het professioneel doet.

Niet iedereen kan snel typen, zoals de transcribenten van Spoken bijvoorbeeld. Bovendien zijn ervaren transcribenten nauwkeuriger dan onervaren transcribenten. De medewerkers van het transcriptiebedrijf zijn snel en gewend aan transcriptie. Bovendien hebben ze het vermogen om nauwkeurig te zijn, wat uiteraard bij alle projecten vereist is, maar vooral belangrijk is bij juridische transcripties.