Tips voor een video interview

door apr 15, 2024

Sommige populaire videoplatforms voor het afnemen van interviews zijn bijvoorbeeld Microsoft Teams, Zoom, Skype en Google Meet. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en hebben ongeveer dezelfde bedieningslogica en manier om het scherm te verdelen.

De voordelen van video interviews

Het gebruik van een videogesprek als interviewmethode op afstand is eenvoudig en snel. De interviewer en de geïnterviewde hoeven niet te reizen, maar kunnen toch face-to-face met elkaar communiceren. De transcriptie van video interviews lukt meestal goed en de transcripties zijn nauwkeurig, omdat video interviews doorgaans geen achtergrondgeluiden en verstoringen bevatten, die vaak wel aanwezig zijn bij gewone face-to-face interviews. De geluidskwaliteit kan worden beïnvloed door een echovrije ruimte voor het interview te uitkiezen en alle partijen te instrueren een koptelefoon te dragen.

Tijdens de videochat kunnen de partijen de inhoud van hun eigen scherm delen. Dit is een handige manier om verschillende materialen en webpagina’s samen te bekijken. Als iemand tijdens het gesprek zijn of haar scherm deelt, wordt dit ook meegenomen in de opname.

Voordat u met het interview begint

Het is goed om de vlotheid van het gesprek te garanderen door de geïnterviewde vooraf zo goed mogelijk te instrueren. In de instructies wordt beschreven welk apparaat gebruikt moet worden om aan het interview deel te nemen en hoe de geïnterviewde zich op het interview moet voorbereiden (bijvoorbeeld een koptelefoon, een stille ruimte). Als de deelnemer de betreffende videobeldienst voor de eerste keer gebruikt, moet hij of zij meestal de rechten accepteren bij het inloggen of naar de instellingen gaan om toestemming te geven voor het gebruik van de microfoon en video. Het is goed om hier aan het begin van het gesprek tijd voor vrij te maken.

Het video interview kan op een computer of mobiel apparaat worden gedaan. Als het interview op een mobiel apparaat wordt afgenomen, moeten de deelnemers de eigen applicatie van de videogespreksdienst downloaden naar hun telefoon of tablet. Als de kwaliteit van het videobeeld belangrijk is, is het goed om te weten dat het beeld van de speaker op een smartphone mogelijk niet optimaal op het scherm wordt geplaatst.

Op een computer is meestal geen aparte applicatie nodig, maar de meest gebruikte videobeldiensten werken ook als browserversie. Niet alle videobeldiensten werken echter met alle browsers, dus het is goed om te controleren of de geïnterviewde een browser heeft die geschikt is voor het platform en of deze is bijgewerkt. Als het scherm tijdens het interview gedeeld moet worden, is het raadzaam dat beide partijen de computer gebruiken.

Opname

Bij een video interview heb je geen apart opnamemedium nodig, maar kun je de opname maken via de eigen opnamefunctie van de videobeldienst. Voor de zekerheid kun je het geluid apart opnemen op een ander apparaat. Deze opname kan indien nodig worden gebruikt om de video opname te vervangen. Het is belangrijk om de opname altijd vóór aanvang van het interview te testen. De opname van videogesprekken vindt meestal plaats in de cloud, zodat de interviewer zich zelfs tijdens de opname geen zorgen hoeft te maken of de opslagruimte op het apparaat voldoende is. Voorafgaand aan het interview moet u ervoor zorgen dat de deelnemers aan het interview akkoord gaan met de opname van het interview.

Privacybescherming en AVG

Het is belangrijk om het privacy beleid van de videogesprekservice te controleren en te controleren welke persoonlijke gegevens in de video worden opgeslagen. Dit kan bijvoorbeeld het e-mailadres of de naam van de gebruiker zijn wanneer hij of zij zich aanmeldt. Als de interviewer de geïnterviewde de opdracht geeft zijn scherm te delen, is het goed om hem eraan te herinneren dat alle inhoud die op het scherm zichtbaar is, op video is opgenomen. Indien nodig kunnen persoonlijke gegevens uit de opname worden verwijderd. De interviewer draagt ​​zorg voor een goede opslag en verwijdering van de opnames.